Havalı Yataklar 2021-09-03T14:37:21+03:00

Havalı Yatak – Havalı Hasta Yatakları-Boru Tipi ve Pozisyon Veren Şişme Yataklar

Havalı Yatak Nedir ?

Havalı yatak daha doğrusu havalı hasta yatağı dekübit ülseri dediğimiz deri hastalığını tedavi edici tıbbı bir malzemeye denir. Hasta karyolası üzerine yatak şeklide serilen ve karyolanın hareketleri ile uyumlu, motorlu hatta deniz yatağını andıran yataklardır. Orijinal kutusunda vakumlu ve motoru ile beraber satılır. Kullanıldığı sürece fişe takılı olarak yatağın basınç ayarlamasını yapar. Sürekli hareket ettiği için ilk başta rahatsız edici gelse bile zamanla hastanın vücudu buna alışacaktır. 7/24 fişe takılı halde çalışması gerekmektedir. Hasta üzerinde yattığı sürece fişten çıkarılmaz.

Havalı  Hasta Yatakları Nasıl Çalışır ?

Boru tipi havalı yataklar marka ve modeline göre ufak farklılıklar gösterse bile genel olarak bir sert bir yumuşak dediğimiz hava değişimi mantığı ile çalışır. Yani üzerindeki borular sıra ile sertleşir ve yumuşar. Dalgalanma veya bir çeşit masaj dediğimiz bu sistem sayesinde hastaya kendi pozisyonunu verir. Yani sert olan borulara uygulanan basıncın aynısı yumuşak borulara uygulanmaz ve 5 ila 7 dakika arasında borular yer değiştireceği için hastanın basınç uyguladığı alan da değişecektir. Tabi bunun için havalı yatağın motoru sürekli elektrikte çalışmalıdır. 2-3-4-5 girişli boru tipi havalı yataklar vardır. Bazı modellerde sağ, sola eğim özelliği de bulunmaktadır. Hepsinin çalışması motor üzerindeki tuşlar ile sağlanır.

Havalı Yatak Fiyatları

Havalı yatak fiyatı boru tipleri için 500 ila 1500 Türk Lirası arasında iken Pozisyon veren havalı yatak fiyatları ise 3000 ile 6000 Türk Lirası arasındadır. Baklava veya baloncuk diye adlandırılan şişme yataklar ise daha çok kullan at olarak kullanılmak ile beraber 150 ile 300 Türk lirası arasındadır. Tabi asıl önemli olan hastanın ihtiyacı olan en iyi havalı yatak hangisi onu belirlemektir. Özellikle hastane çıkışında bu konuda doktorunuza danışmayı unutmamanızı önermekteyiz. Ayrıca İstediğiniz zaman havalı yatak danışma konusunda bizi arayabilirsiniz. Bası yarası başlamış bir hasta için havalı yatağın tek başına yeterli olmadığı yara bakım kremlerinin de mutlaka kullanılması gerektiğini lütfen unutmayınız. Bası yarası bakımı havalı hasta yatağı ile beraber yapılmaktadır.

Havalı Yatakların  Çeşitleri / Modelleri 

Havalı yatak çeşitlerini yani modellerini aşağıdaki 3 başlık altında inceleyebiliriz. Hastanın ağırlığı, hareket kabiliyeti, dekübit yarasının evresi ve kullanacağı tahmini süre doğru havalı  yatağı seçmeniz için dikkat edilmesi gereken etkenlerdendir. Bu bilgiler olmadan havalı yatak alınmamalıdır.

  • Boru Tipi Havalı Yataklar: Üzerindeki hücrelerin boruya benzemesinden dolayı bu isimle adlandırılırlar. Tüm havalı hasta yatağı boruları birbirinden bağımsız girişlidir. Bu sayede bir tane patlasa veya delinse bile yerinden çıkartılıp havalı yatak tamiri yapılabilir. Motorda yatağa 2-3-4 veya 5 girişi vardır. Düz pozisyonda çalışan boru tipi havalı yataklar 2 veya 3, pozisyon veren havalı yataklar ise 4 veya 5 girişlidir. Böylece motordan sürekli olarak hava üflenmesi ve geri çekimi yapılır. Ayrıca kılıflı olan boru tipi modeller hijyen açısından da bir kolaylık sağlar.
  • Ventilasyonlu Havalı Yataklar: Boru tipi havalı yataklarda bulunan bu özellik bazı ürünlerde kalça bölgesinde bazı ürünlerde kalça ile baş arasındaki hücrelerde gözenek şeklinde olur. Genelde yuvarlak çizimler ile havalı hasta yatağı üzerinde işaretlenir. Ventilasyonlu boru tipi havalı yatak da bu bölgelerden dışarıya doğru hava verme özelliği vardır. Tabi sürekli ve güçlü bir şekilde hastayı üşütecek gibi değil daha çok sızdırma gibidir. Terleme, pişik gibi sorunlara karşı önleyici etkisi vardır. Bunun için havalı yatağın üzerinde çok kalın çarşaf yorgan değil ince nevresim kullanılmalıdır.
  • Pozisyon Aldıran Havalı Yataklar: Hastanın yatak içerisinde sağ ve sola eğim yapmasını otomatik olarak ayarlar. Belirli süreler için yön veren havalı yatak yara oluşumu engelleyen en üst düzey modeldir. Felçli, hareket kabiliyetini tamamen kaybetmiş kişilerin bası yarası önlenebilmesi için mutlaka bu ürün kullanılmalıdır. Aksi halde hastanın 2 en geç 4 saatte bir yatak içinde bakıcı tarafından hareket ettirilmesi yani sağ sola kaydırılması gerekmektedir. Normal havalı yataklar konfor konusunda pek başarılı olmamasına karşılık bu model en rahat havalı yatak olma özelliğini taşır.

Havalı Hasta Yatağını Devlet/Sgk Karşılıyor Mu ?

Havalı yatak raporu ile SGK tarafından ödenek verilmektedir. Sağlık Bakanlığı ile anlaşmalı bir medikal firmasına raporunuzu ibraz ettiğinde alacağınız havalı hasta yatağına göre ne kadarlık kısmını Devlet’in karşıladığı bilgisini alabilirsiniz. Her yıl değişen bu rakam için en güncel bilgiyi heyet raporu almadan önce öğrenmenizi tavsiye ederiz. Bu bilgiler dahilinde havalı yatağı devlet karşılıyor demek doğru değildir. Sadece belirli bu tutarda size ödenek veriyor ve aradaki farkı siz ödüyorsunuz. Tabi ki ürünün kullanımı bitince geri teslim etmek gerekebilir.

Havalı Yatak Kiralama

Hasta yatağı kiralama hizmetimize havalı yatak ta eklenmiştir. Havalı yatak kiralama fiyatları aylık 200 TL ile 400 TL arasında değişmektedir. Havalı yatak kiralama fiyatları boru tipi modeller için geçerli olup hasta karyolası kiralama ücretine ek olarak hesaplanmaktadır. Tek başına bu hizmet nakliye açısından çok daha yüksek fiyatlara gelecektir. Hastanelere hasta yatağı veya havalı yatak kiralama işlemi yapmıyoruz. Sadece İstanbul içindeki evlere kurulum yapılmaktadır. Anlayışınız için teşekkür ederiz. Pozisyon veren havalı yatak kullanmanız için mutlaka koruma hasta karyolası da evinizde bulunması gerekir.